ravitsemuskorjaamon blogi

Elintapojen yhteys elintapasairauksien syntyyn

Elintapasairaudet ovat nimensä mukaan sairauksia joiden syntymiseen voidaan elintapavalinnoilla vaikuttaa. Epäterveellinen ruokavalio, fyysisen aktiivisuuden puute, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö ovat riskitekijöitä jotka voivat johtaa verenpaineen kohoamiseen, veren kolesteroli- ja sokeriarvojen kohoamiseen ja sitä kautta elintapasairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja esimerkiksi erilaisten syöpäsairauksien kehittymiseen.

Ravitsemus ja mieli

Mieliala ja mielenterveys ovat monimutkainen kokonaisuus, mutta niilläkin on läheinen yhteys ravitsemukseen. Samoin, kuten muistisairauksien ehkäisyn kohdalla myös muiden aivojen toimintaan liittyvien häiriöiden tai sairauksien ja tiettyjen ravintoaineiden yhteydestä on tutkimusnäyttöä.

Serotoniinin ja muiden aivojen välittäjäaineiden tuotantoon tarvitaan B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia ja B12-vitamiinia.

 

Ravitsemuksen merkitys aivoterveydelle

Ravitsemuksen merkitystä aivoterveydelle tutkitaan Suomessakin paljon. Tiedetään, että esimerkiksi muistisairauksien riskitekijöihin kuuluvat korkea verenpaine, korkea kolesteroli, tyypin 2 diabetes, runsas tyydyttyneen rasvan ja alkoholin käyttö ja tupakointi sekä B-ryhmän vitamiinien puute. Sen sijaan esimerkiksi monipuolisista lähteistä saatavat tyydyttymättömät rasvat ja erityisesti kalaperäiset omega-3 rasvahapot, kasvikunnan tuotteista saatavat antioksidantit sekä aktiivinen elämäntapa fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti toimivat suojaavina tekijöinä. 

Sarkopenia ja toimintakyky

Riittävä lihasmassan ja -voiman määrä ovat erityisesti ikääntyvän toimintakyvylle ratkaisevan tärkeitä. Lihasmassa vähenee n. 50 ikävuoden jälkeen noin prosentin vuodessa. Sarkopenia on tila, jossa lihasmassa ja -voima heikkenee jatkuvasti. Tila liittyy läheisesti gerasteniaan, eli ikääntyneillä esiintyvään hauraus-raihnausoireyhtymään, joka taas  johtaa tyypilliseseti toimintakyvyn voimakkaaseen heikkenemiseen, vastustuskyvyn alentumiseen, painonlaskuun ja terveydentilan yleiseen heikkenemiseen.